Zwart paard

Atelierwoningen voor kunstenaars te Sint-Jans-Molenbeek voor het Brussels Woningfonds. In opdracht van l’escaut architecture.
Foto’s: l’escaut, Marc Detiffe

Als projectverantwoordelijke realiseerde Nele Stragier dit project iov. L’Escaut Architecture, waar zij als mede-verantwoordelijke, vennoot en bestuurster 10 jaar werkzaam was. Zij was verantwoordelijk voor het ontwerp tot de uitvoering van het project. www.escaut.org

Het project omhelst de reconversie van de site van de voormalige brouwerij Hallemans tot 31 atelierwoningen voor kunstenaars. De dense en dichtgeslibde site werd ontdaan van zijn bijgebouwen om plaats te maken voor een compacte nieuwbouw. Het hoofdgebouw werd door deze ingreep in ere hersteld en er kwam ruimte vrij voor een open binnenplein dat zich aansluit en naadloos inpast in het stedelijk weefsel. De site werd door dit centraal gelegen binnenplein opnieuw doorwaadbaar en transparant. De toegangen tot de woningen zijn georganiseerd vertrekkend vanop het binnenplein, dat als centrale plek opnieuw zin geeft aan het samenwonen en het ontmoeten.

Het architecuraal en structureel karakter van het bestaand brouwerijgebouw werd bewaard en ingezet om op een ingenieuze manier de atelierwoningen in te passen. De hoofdzakelijk duplexwoningen genieten van een open gewerkt, transparant en industrieel karakter, waarbij de vide rond de trappen het licht overvloedig laat binnenstromen.

De compacte nieuwbouw herdefinieert als nieuwe figurant de ruimtelijke configuratie van de site en de skyline langs het kanaal. Zijn inplanting omarmt het open binnenplein. De trap-, liftkoker en de loopbruggen begeleiden de bewoner van daaruit naar zijn woning. De atelierwoningen werden ingenieus in elkaar geschakeld, waardoor elke woning geniet van verschillende oriëntaties en perspectieven op de stad.

ESC - chevalnoir
ESC - chevalnoir
ESC - chevalnoir
ESC - chevalnoir
ESC - chevalnoir   ESC - chevalnoir
< WERK