Tuchthuis

Transformatie beschermd monument tot museum en documentatiecentrum te Vilvoorde. Opdrachtgever Belfius – Stad Vilvoorde.
In opdracht van l’escaut architecture.

Als projectverantwoordelijke realiseerde Nele Stragier dit project iov. L’Escaut Architecture, waar zij als mede-verantwoordelijke, vennoot en bestuurster 10 jaar werkzaam was. Zij was verantwoordelijk voor het ontwerp en het restauratiedossier, huidige fase van het project. www.escaut.org

Het project omhelst de reconversie en de restauratie van de linkervleugel van het uit de 18de eeuw daterend beschermd Tuchthuiscomplex tot museum en documentatiecentrum en de aanleg van de aanpalende museumtuin.

De architectuur van de hand van de architect Laurent-Benoit Dewez is tegelijk beklemmend met zijn batterij aan benauwde gevangeniscellen en de resterende tekeningen en opschriften van gevangenen en tegelijk open door de ruime dubbelhoge en door licht overspoelde werkateliers. Het gebouw lijkt als een uitzonderlijk ‘objet trouvé’ en werd in zijn geheel    contrasterende monumentaliteit behouden.

Deze ruimtelijke contrasten worden door een inventieve programmatorische invulling en scenografisch parcours versterkt. De bezoeker start zijn bezoek vanuit de ommuurde museumtuin van waaruit hij door een smalle doorgang toegang krijgt tot het onthaal dat werd opengewerkt door een verlaagde engelse koer naar de buitenruimte aan de achterzijde. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping wordt in de twee werkateliers een museografie geënsceneerd, op de zolderverdieping komt het documentatiecentrum. En onderweg wordt het cellencomplex geopend als museum-in-progress dat de restauratie en conservatie van de graffiti, de restanten van zijn bewoners, aan het publiek onthult.

Een zachte restauratie behoud het karakter van de huidige staat van het monument. Enkele subtiele ingrepen en hedendaagse toevoegingen ter hoogte van de circulatie ontsluiten het gebouw voor het publiek. Zij voegen subtiel en met eigen karakter een nieuw verhaal en geschiedenis aan het gebouw toe.

ESC - tucht4

ESC - tucht3

ESC - tucht1

ESC - tucht2

< WERK