Belle-Vue

Opleidingscentrum en hotel voor de Gemeente Sint-Jans-Molenbeek
In opdracht van l’escaut architecture
Foto’s: l’escaut

Als projectverantwoordelijke realiseerde Nele Stragier dit project iov. L’Escaut Architecture, waar zij als mede-verantwoordelijke, vennoot en bestuurster 10 jaar werkzaam was. Zij was verantwoordelijk voor het ontwerp tot de ruwbouw van het project. www.escaut.org

Het project omhelst de reconversie van een deel van de site van de voormalige brouwerij Belle-Vue tot hotel- en opleidingscentrum. In eerste fase werd een masterplan opgemaakt voor de volledige site die een coherente stedelijke en socio-culturele samenhang beoogt.

De site van de brouwerij langs het kanaal vormt een continue gevel, als een ondoordringbare ommuring. De strategische insnijdingen in de gebouwenmassa creëeren een doorwaadbare site die visuele relaties maakt in en dwars door de site.

De mouterij werd in zijn oorspronkelijk industrieel karakter behouden. Daarom werd geopteerd om de open plateaus te behouden en het programma aan te passen: het hotel met zijn 29 kamers werd opgetrokken als een nieuw hedendaags volume naast de mouterij, en sluit daarmee het gebouwencomplex als een uitkijkpost af.

De mouterij werd gerenoveerd volgens de lage-energie standaard en herbergt de functies van het hotelopleidingscentrum. In het hart van het gebouw brengen twee insnijdingen die het gebouw dwars doorkruisen van voor- tot achtergevel overvloedig licht binnen op de oorspronkelijk duistere plateaus. Ze creëeren nieuwe buitenruimtes en nieuwe perspectieven op de stad.

Het nieuwe hotel is gebouwd volgens de passief standaard en herbergt het opleidingshotel. Met zijn 360° georiënteerde gevel kadert het gebouw voor elke kamer een uitzonderlijk uitzicht op de omgeving.

ESC - belll

ESC - belllllllll

ESC - bel

< WERK